Begin direct met plannen!

Trouwen is natuurlijk één grote roze wolk en het is je goed recht om hier ten volste van te genieten. Van het uitzoeken van de trouwlocatie en het proeven van de bruidstaart tot je huwelijksreis. Vergeet alleen niet dat er naast het plannen van je bruiloft, nog het één en ander juridisch geregeld moet worden. Dat klinkt allemaal een stuk minder romantisch en is misschien ook wel een beetje boring, we know. Als je net ten huwelijk gevraagd bent zit je bovendien natuurlijk niet te wachten op een gesprek over wat er gebeurt als jullie, god forbid, weer uit elkaar gaan, maar het is wel heel belangrijk. Wat betekent je burgerlijk huwelijk voor de wet? En wat zijn je rechten en plichten? We leggen het je haarfijn uit. Dit is wat je moet regelen als je gaat trouwen.

 

Ambtenaar van de burgerlijke stand

First things first, als jullie je huwelijk echt officieel willen maken op een andere plek dan het gemeentehuis, dan hebben jullie een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand nodig. Simpel gezegd, iemand die gemachtigd is jullie huwelijk te voltrekken. Deze persoon kan jullie automatisch worden toegewezen door de gemeente waar jullie wonen, maar je kunt er ook zélf eentje kiezen. 

Hij of zij zal het formele proces begeleiden, waarna je huwelijk voor de wet geldig is. Als je voor de kerk trouwt of op een andere locatie kun je voor een (gratis) huwelijk gaan bij het gemeentehuis alvorens de ceremonie te doen. Dat scheelt veel kosten en je kan de ceremonie verder indelen zoals jij dat wilt! Er zijn tegenwoordig veel mensen die voor een simpel baliehuwelijk gaan in de weken voor hun bruiloft. 

 

(Beperkte) gemeenschap van goederen vs. Huwelijkse voorwaarden

Sinds 2018 is het zo dat als je niets regelt, je huwelijk automatisch onder beperkte gemeenschap van goederen valt. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet onder die gemeenschap van goederen vallen. Kort gezegd, alles wat van jou was voor het huwelijk blijft na een eventuele scheiding ook van jou. Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk opbouwen, blijven van jullie allebei. Een uitzondering hierop is iedere erfenis of schenking die je tijdens het huwelijk in jouw naam hebt ontvangen. Deze blijven ook na het huwelijk van jou.

Trouwen in gemeenschap van goederen, waarbij de bezittingen en schulden van voor het huwelijk ook worden meegenomen kan gewoon nog steeds, maar vergeet dit niet voor het huwelijk vast te leggen. Dit betekent wel dat je bij echtscheiding, juridisch gezien, tegen schulden die je echtgenoot voor het huwelijk heeft gemaakt kan aanlopen.

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om ervoor te kiezen te trouwen onder speciale huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat alles dat van jou is in principe van jou blijft. Dit kun je laten vastleggen bij een notaris. Hiervoor is een goede administratie wel vereist en jullie moeten dit elk jaar bijwerken. Als een van de echtgenoten bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft, kan trouwen onder huwelijkse voorwaarden handig zijn.

Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen en verandert jullie situatie tijdens het huwelijk? No worries, je kunt dit nog aanpassen, gewoon even bij de notaris aankloppen. Dat geldt trouwens ook andersom, jullie kunnen de huwelijkse voorwaarden laten ontbinden en overstappen naar (beperkte) gemeenschap van goederen.

 

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Mocht je willen kiezen voor een andere samenlevingsvorm dan het huwelijk dan kunnen jullie ook een geregistreerd partnerschap aangaan. Tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap zit eigenlijk niet zoveel verschil. Of je het nu over huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebt, bovenstaande informatie blijft van toepassing. De enige verschillen die er wél zijn zitten hem in het feit dat je bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht bent elkaar formeel een ja-woord te geven. Bij trouwen kun je kiezen om het in een ceremonie te doen en laat dat nou net één van de leukste dingen ever zijn. Daarnaast komt er in het geval van een geregistreerd partnerschap bij een eventuele echtscheiding niet per se een rechter kijken. Dit is alleen het geval als jullie binnen het geregistreerde partnerschap (een) minderjarig(e) kind(eren) hebben. Zijn jullie getrouwd, dan is voor een echtscheiding wel een rechter nodig.

Over kinderen gesproken, of eerder gezegd, ouderlijk gezag; zowel bij geregistreerd partnerschap, trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen en trouwen op huwelijkse voorwaarden, worden jullie kiddos automatisch erkend. Dat betekent dus ook dat jullie beiden automatisch gezag over de kinderen hebben die binnen jullie huwelijk of partnerschap geboren worden.

 

Zo. Nu weet je wat je te doen staat. Ga het gesprek met je partner aan en regel deze zaken. Dan kun je daarna weer lekker verder met het proeven van die bruidstaarten.

 

Juridisch advies waar je hoofd van gaat tollen is natuurlijk niet het enige wat bij een huwelijk komt kijken. Geen zin in gezeik bij het plannen van je bruiloft? WE DO I DO staat voor je klaar. Check snel wat we voor je kunnen betekenen.

 

 

wedoido gebruikt cookies Akkoord