Begin direct met plannen!

Over geld wordt niet geluld. Logisch dus, dat jij en je kersverse verloofde het gesprek over de kosten van jullie bruiloft nog even niet hebben gehad. Een begroting maken voor je bruiloft en alle kosten op een rijtje zetten hoort echter wel bij de allereerste stappen van het bruiloft plannen. Een goede begroting zorgt er bijvoorbeeld voor dat je geen tijd verspilt aan het bellen van locaties die je toch niet kunt betalen en zal je helpen te vermijden dat je over je budget heen gaat. Stoppen met uitstellen dus, let’s talk numbers!

Hoeveel kost een bruiloft?

Het is goed om eens na te gaan wat jouw perfect wedding nou eigenlijk kost. In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor een bruiloft rond de €18.000. Dat betekent natuurlijk niet dat je dit ook daadwerkelijk moet uitgeven om een geweldige bruiloft te hebben. Minder duur dan de gemiddelde bruiloft kan ook heel goed en de duurste bruiloft in Kardashian stijl zou in kosten kunnen oplopen tot in de miljoenen.

Hoeveel je ook wil uitgeven, je bruiloft wordt waarschijnlijk het grootste feestje wat je ooit hebt georganiseerd. Zaak dus, om die begroting uit de grond te stampen. Geen idee waar je moet beginnen? We’ve got your back! Hier lees je hoe je het in 5 stappen gepiept hebt.

 

Stap 1: Centen tellen

Bespreek met je geliefde hoeveel jullie te spenderen hebben en zet een maximaal bedrag op papier. Hoeveel kost een gemiddelde bruiloft en wat hebben jullie er maximaal voor over? Neem hierin je eigen spaargeld mee en alles wat jullie nog bij elkaar kunnen sparen voor de grote dag. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om per maand 10% van jullie inkomen opzij te zetten. Als jullie een speciale ‘trouwrekening’ openen bij jullie bank wordt het ook nog eens super overzichtelijk hoeveel er binnenkomt en wat er qua bruiloft kosten weer uit gaat. Neem daarnaast ook bijdragen van eventueel de ouders van de bruid, of van de bruidegom natuurlijk, in acht.

 

Stap 2: Prioriteiten stellen

Hebben jullie het budget vastgesteld, dan is het nu tijd om te beslissen waar jullie het meeste aan willen uitgeven. Wil je veel uitgeven aan een fantastische jurk en kan die taart je gestolen worden? Of misschien is voor jullie juist de fotograaf super belangrijk. Ga er eens lekker voor zitten en ga stuk voor stuk na welke ingrediënten nou echt belangrijk zijn om jullie bruiloft perfect te maken.

Doe hierin ook wat research naar de gemiddelde prijs van al je wensen en wat over het algemeen de kosten van een bruiloft en de verschillende elementen van een bruiloft zijn. Houd hier rekening mee in het stellen van je prioriteiten. Locatie en catering behoren bijvoorbeeld vaak tot de grootste kostenposten. 

 

Stap 3: Percentages toebedelen

Nu is het tijd om te beslissen hoeveel geld jullie precies per kostenpost kunnen uitgeven. Doe dit door percentages toe te bedelen aan iedere kostenpost. Klinkt natuurlijk een beetje boring, maar zo tover je wel een exact bedrag tevoorschijn en is het voor jou en je schatje crystal clear wat waar aan uitgegeven kan worden.

WE DO I DO geeft advies over wat de losse onderdelen zouden moeten kosten op basis van jullie totale budget, dit advies is gratis (no strings attached!) en volgt nadat je de intake voltooid hebt.

 

Stap 4: Excelletje

Time to get geeky, want om goed alle kosten op een rijtje te hebben moeten jullie toch echt aan die Excel sheet beginnen. Neem hierin alle kosten en percentages mee die je in de voorgaande stappen hebt bedacht. Zet jullie totale budget er in, maak een rij per kostenpost, en kolommen voor de percentages, het berekende budget en houd ook bij wat je uiteindelijk écht hebt uitgegeven. Zo houd je ook nog eens de totale kosten van je bruiloft perfect bij.

Je hebt nu alle kosten op een rijtje gezet, het enige wat je nog hoeft te doen is je eraan houden! Ook hiermee kan wedoido helpen, hierin zit een automatische budget tool waarin je kan bijhouden wat alles kost!

 

Stap 5: Onvoorziene kosten

De echte pro tip om ervoor te zorgen dat je niet meer geld uitgeeft dan dat je voor ogen had, is om rekening te houden met onvoorziene kosten. Want ja, vaak kost trouwen toch net iets meer dan je had verwacht (gemiddeld zelfs 40% meer dan het initiële budget!). Houd zo’n 15% van je totale budget apart voor dingen waar je geen rekening mee had gehouden. Het transport voor de fotograaf bijvoorbeeld, of het afbouwen op de locatie zelf. 

Als je zelf alles plant en niet gebruikt maakt van wedoido of een wedding planner, houd dan ook rekening met de kleine lettertjes van ieder contract dat je tekent bij iedere leverancier. Soms staan niet alle kosten op de factuur. Fotografen kunnen bijvoorbeeld extra vragen om de foto’s en video’s online te kunnen bekijken.

 

Heb je alle stappen doorlopen en kom je op meer geld uit dan je eigenlijk wil uitgeven, dan zul je moeten gaan besparen:

*Minder gasten. Houd er rekening mee dat iedere gast geld kost. Nodig alleen de mensen uit die je er echt graag bij wil hebben. Het is ook niet verplicht om bijvoorbeeld je hele familie uit te nodigen, het is jullie feest en jullie maken de keuze! 

*Locatie. Trouwen in een kasteel is duurder dan trouwen in de achtertuin van je ouders. Is je locatie echt hetgeen wat je bruiloft te duur maakt, overweeg dan om op zoek te gaan naar iets goedkopers. Er zijn veel pareltjes die net niet op de eerste pagina van Google staan, die goedkoper zijn dan de bekende plekken. 

*Reizen tussen locaties. Als je een aparte locatie hebt uitgezocht voor de ceremonie en voor de receptie, overweeg dan alles op één locatie te doen. Dan kom je vaak een stuk goedkoper uit. 

*Plan verder weg. Reken uit hoeveel tijd je nog nodig hebt om het geld voor je perfecte bruiloft bij elkaar te sparen, en denk dan nog eens heel goed na over je trouwdatum.

*DIY je suf. Je kunt kosten besparen door zelf je uitnodigen en menukaarten te DIY-en. Leuk project voor een regenachtige zondagmiddag met je bruidsmeisjes!

Ai, dat wordt best een rekensom. Begint het je nu al te duizelen? Schakel wedoido in voor het online plannen van je bruiloft. Bij wedoido passen locaties en leveranciers altijd binnen je budget en kom je niet voor verrassingen te staan! Check snel wat jouw wedding assistant voor jou kan betekenen!

wedoido gebruikt cookies Akkoord