Begin direct met plannen!

Hoor je ze al? De wedding bells? Je hebt vast als kind al eens over je bruiloft gefantaseerd, en nu is het moment eindelijk daar. Of je de question nu zelf hebt ge-popped of je bent gevraagd, somebody said yes, jullie gaan trouwen en dat is ZO leuk, maar ook ZO spannend. Je bent er vast al achter gekomen dat een bruiloft plannen niet één en al lah-di-dah is. Sterker nog, een goede bruiloft organiseren neemt best wel veel gezeik met zich mee en vereist tijd en planning. MAAR, niet gevreesd, onderstaande checklist gaat ervoor zorgen dat jullie vlekkeloos door het bruiloft organiseren heen komen en dat de grote dag, én het er naar toe leven, van begin tot eind wordt zoals je had gedroomd.

Stap 1: First things first

Er is geen vaste tijdsplanning voor het plannen van je bruiloft, maar de allerbeste tip luidt toch; please, begin op tijd, dat gaat je een hoop stress besparen. Er zijn dingen die je makkelijk last minute kunt regelen, maar de onderstaande dingen moet je echt ASAP voor je bruiloft regelen.

 

*Prik een datum, er zijn 365 dagen in een jaar, aan jou de keus! Wordt het een romantische winter bruiloft (vaak goedkoper), of zo’n heerlijk zomers buitenfeest. Wil je op een doordeweekse dag of op een zaterdag (vaak duurder) trouwen. Wat zijn de data om te vermijden? (link blog trouwdatum) Genoeg stof tot nadenken. 

*Kies een locatie. Hoe leuk is het om hier samen met je lief over na te denken. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig wel trouwen, maar een traditionele bruiloft op een traditionele trouwlocatie is natuurlijk ook super charmant. Wil je alles op één locatie, of zou je liever een aparte locatie voor de ceremonie uitzoeken. Misschien wil je wel trouwen in het buitenland? In ieder geval, de populairste locaties zijn vaak snel volgeboekt. Houd er rekening mee dat je hier soms wel een jaar van tevoren bij moet zijn. (link blog locatie)

*Maak een kostenoverzicht. Wat is je budget? Bedenk van tevoren goed wat jullie willen uitgeven en wat nou eigenlijk de kosten van het hele huwelijk zijn. Nog belangrijker, zodra je hier een compleet plaatje van hebt met alle componenten, houd je er dan ook aan! Geef het meeste geld uit aan de dingen die jullie het belangrijkst vinden, op minder belangrijke dingen kunnen jullie dan weer besparen. (link blog kosten)

*Begin met het maken van een moodboard Creëer online een moodboard om jullie perfecte bruiloft in beeld te krijgen, dat maakt alles een stuk concreter. WE DO I DO heeft daarnaast een online planningtool die aan de hand van onder andere je moodboard een wedding story voor je creëert, zodat jouw leven, en vooral de planning van je bruiloft, ineens een stuk makkelijker wordt.

*Gastenlijst opstellen. Let op, het aantal gasten is nauw verweven met de kosten van jullie bruiloft. Nodig de mensen uit die je er écht graag bij wil hebben. Niet omdat je het gevoel hebt dat het moet. Als je een idee hebt van hoeveel gasten er komen kun je ook je budget wat helderder krijgen.

*The dress. Het wordt op bijna geen enkele dag meer zo belangrijk wat je nou eigenlijk aan hebt. Neem er dus ruim de tijd voor om na te gaan wat voor jurk je wil, en waar je die kunt krijgen, maar vergeet ook niet na te denken over accessoires en sieraden. In een later stadium kun je dan beginnen met kleding uitzoeken voor je bruidsmeisjes.

*Catering. Hoewel het rondkrijgen van het menu vaak afhangt van het seizoen, en dus iets is waar je best even mee kunt wachten, is het een goed idee om alvast eens te kijken naar verschillende cateringbedrijven, en wat voor soort eten jullie op de grote dag willen hebben. Veel locaties doen echter aan koppelverkoop en het is dan lastig, duur of niet mogelijk om een externe cateraar in te zetten. Als je het persé zelf wilt doen kan je hier beter een plek op uitzoeken, dan het later proberen te regelen.

*Foto- en videograaf. Regel ook een goede fotograaf en/of filmmaker voor jullie bruiloft, die het liefst zonder dat jullie er al te veel over na te hoeven denken, jullie special day perfect vastlegt. Er zijn veel fotografen, allemaal met hun eigen stijl en prijskaartje, en hetzelfde geldt voor video. Let bij het kiezen vooral goed op de portfolio, hier kan je het makkelijkste mee zien of er een match is. Het bewerken van de foto’s of het editen van de huwelijksfilm zit bij de meeste fotografen bij de prijs inbegrepen. 

*Muziek. Wat voor muziek wil je hebben op je bruiloft? Een band, een DJ, of wellicht zelfs een violist die jullie begeleid tijdens de ceremonie? Wat je ook doet, deze tunes zullen je nog voor de rest van je leven aan je bruiloft doen herinneren, en zullen de toon van de dag gaan zetten. Een goed begin is het opstellen van een playlist met bruiloft muziek. Daarna kan je gaan kijken of je de playlist wilt afspelen, of toch liever live muziek wil door bijvoorbeeld een coverband!

*Plan een intake-gesprek met wedoido. Om je een hoop tijd, een hoop stress en kortom, een hoop gezeik te besparen ga je voor een digitale weddingplanner. Zo kun je binnen no time je complete bruiloft plannen, kosten voor locaties en leveranciers direct inzien en de hele handel via hetzelfde platform boeken. (

 

Stap 2: In de maanden voor het huwelijk

*Uitnodigingen. Het zou toch zonde zijn als de helft van je gasten tijdens je trouwdag op vakantie is. Zo vroeg mogelijk eruit knallen dus, die save the date. De officiële uitnodiging volgt vaak een aantal maanden voor de grote dag tot uiterlijk 7 weken van tevoren.

*Huwelijksreis regelen. Dit is natuurlijk one of the fun parts, maar wacht hier niet te lang mee, net als met een gewone vakantie eigenlijk. Boek die tickets dus op tijd  tegen een goed tarief en zorg dat je lekker kan nagenieten van jullie huwelijksfeest op een wit strand.

*Echt trouwen. Wil je echt trouwen op de dag zelf? Wist je dat sommige mensen tijdens hun bruiloft een ceremonie houden die eigenlijk alleen voor de show is? Als je gaat trouwen kan je dat van te voren gratis doen bij de Gemeente met een baliehuwelijk en kun je vervolgens een show ceremonie doen. Wordt het echte huwelijk ook voltrokken op de dag zelf? Kan ook natuurlijk. Dan heb je wel en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand of Trouwambtenaar nodig. Deze hoef je al lang niet meer toegewezen te krijgen door de gemeente waar je trouwt, je kunt er tegenwoordig ook zelf eentje kiezen. 

Denk ook over dingen na als het opstellen van eventuele huwelijkse voorwaarden en het organiseren van een eventuele religieuze ceremonie.

*Trouwvervoer regelen. Als je meerdere locaties hebt, denk dan aan het eventueel vervoeren van je gasten, en regel voor jezelf een trouwauto, of why not, zo’n lekkere overdreven Assepoester-koets of een vintage motor. Houd er in ieder geval in je bruiloft planning rekening mee dit in de maanden voor het huwelijk rond te krijgen.

*Wijs een ceremoniemeester, getuigen en bruidsmeisjes aan. Deze mensen worden niet alleen de superhelden van je dag, maar kunnen je ook bij het plannen van je bruiloft een handje helpen. Denk aan het organiseren van je vrijgezellenfeest, aanspreekpunt zijn op de dag zelf, of praktische zaken verzorgen zoals het in ontvangst nemen van de trouwcadeaus. Hoe meer kleine taken jij uit handen kunt geven, hoe minder je als een bridezilla door het leven hoeft te gaan.

*Maak een tijdsplanning van de dag. Lap de regels lekker aan je laars en maak een tijdsplanning van hoe in jouw ogen de dag eruit moet gaan zien. Niets zo stress verminderend als het uitgeschreven hebben van je dagplanning. Bovendien zorgt dit voor helderheid voor de partijen waarmee je werkt. Vind je dit lastig, wedoido biedt een gratis tool om een dagplanning te maken voor je huwelijk zodat je deze kan laten zien aan familie, vrienden en eventuele leveranciers. (link planningstool)

*Denk aan de ringen. In het Engels spreken ze wel is over “The Three Rings of Marriage”: “The Engagement Ring, The Wedding Ring, and The Suffering”. Trouwringen zijn vaak relatief simpel en goed te maken, maar afhankelijk van je wensen kan het wel wat langer duren. Let op, als je ze nog wil laten graveren heeft dit soms wel een aantal weken tijd nodig.

*Cadeaulijst opstellen. Overweeg om hiervoor een extra rekening te openen of jullie gezamenlijke rekeningnummer door te geven. Jullie gasten kunnen dan via een website geld overmaken voor een door jullie opgesteld doel, zoals het financieren van een droomreis, of iets wat jullie echt graag zouden willen kopen. Geld geven is heel gewoon, ook als je er geen doel voor hebt, je kunt hier dan bijvoorbeeld weer makkelijk je huwelijksfeest financieren. 

 

Stap 3: De week voor het huwelijk

*Verklaring voorgenomen huwelijk. In ondertrouw gaan hoeft niet meer, maar je moet wel op de website van je gemeente een verklaring doen van je voorgenomen huwelijk. Echt zo’n typische niet-te-missen formaliteit. Zorg ervoor dat je paspoort up-to-date is (ook handig voor je huwelijksreis) en dat het getuigen vragen achter de rug is, deze moeten namelijk voor je verklaring voorgenomen huwelijk bekend zijn. Let op, als je een buitenlandse lover hebt kan dit proces langer duren en kost het meer tijd. 

*Jurk passen. Om het zekere voor het onzekere te nemen pas je je trouwjurk toch nog een keertje door, zo kunnen last minute aanpassingen nog gemaakt worden. Met al die huwelijksstress wil je nog wel is een paar kilo verliezen zonder dat je het doorhebt! 

*Tafelindeling. Je weet inmiddels ongeveer wie er allemaal komen, dus de tafel indeling kan worden gemaakt. Wacht hiermee niet tot het allerlaatste moment, vooral bij een groot aantal gasten is het moeilijker dan je denkt. Een goede tip is om bij het indelen een post-it te gebruiken voor iedere gast, zo kun je makkelijk wisselen als je er toch niet helemaal uit komt.

*Check, check, dubbelcheck. Dit is hét moment om na te gaan of je écht niets over het hoofd hebt gezien. Pak je bruiloft checklist erbij. Zijn alle leveranciers bevestigd? Is iedereen op de hoogte van de tijdsplanning? Kent iedereen de route van locatie naar locatie? Het is altijd goed om een soort draaiboek te hebben van de dag. Als je boekt via WE DO I DO krijg je deze met alle relevante informatie en contactgegevens op een handige plek. 

*Schoenen inlopen. Ladies, maar ook gents, vergeet dit niet. Begin minstens een week van tevoren met het inlopen van je trouwschoenen, want het zou zo annoying zijn als de mooiste dag van je leven gelijk ook de pijnlijkste dag voor je voeten wordt. Je moet er toch de hele dag op lopen. 

*Relax. Boek een massage, laat je nagels doen en laat de weddingstress even los. Zo ben je op de dag zelf extra uitgerust en kom je des te knapper voor de dag. Win-win dus! Het plannen van een huwelijk kan best zwaar zijn en het is zonde als je door die spanning de mooiste dag uit je leven mist. 

 

Is het toch even slikken allemaal? Zo’n kanjer van een to-do list terwijl het echte leven ook nog gewoon doorgaat? Snappen wij best. Wedoido is er om je te helpen bij het plannen van je bruiloft. Check snel wat we voor je kunnen doen!

wedoido gebruikt cookies Akkoord