Begin direct met plannen!

Weten dat je gaat trouwen is alvast één. Maar wannéér de mooiste dag van je leven plaats gaat vinden kan een irritant lastige beslissing zijn. Er zijn 365 dagen in een jaar en iedere dag kan een dag zijn om te trouwen… Voel je de keuzestress alweer opkomen? Wij leggen je uit waar je nou écht rekening mee houden bij het kiezen van een trouwdatum. 

 

Welke data vermijden?

In principe kun je trouwen op de dag die je zelf wil, maar de perfecte trouwdatum komt niet uit de lucht vallen. Om het beste je trouwdatum te kunnen kiezen, is het allereerst handig om te weten welke data je beter kunt vermijden. Je wil natuurlijk het liefst dat je familie en vrienden allemaal aanwezig kunnen zijn op jouw grote dag, en daarom is het over het algemeen handig om feestdagen te vermijden. De kans is groot dat je gasten rondom feestdagen al andere plannen of verplichtingen hebben. Daarnaast zal je huwelijk op een feestdag een stuk duurder uitpakken en is het drukker op de locatie die je in gedachten hebt of bij de leveranciers waarmee je graag zou willen werken. Trouwen met Kerst of trouwen met oud en nieuw kan bijvoorbeeld wel verschrikkelijk romantisch zijn, maar de meeste van je gasten zullen al andere plannen hebben en het zal moeilijk worden om een locatie te vinden die niet al een ander evenement in de planning heeft.

Houd ook rekening met grote sportevenementen. Het zou vervelend zijn als je vrienden tijdens de ceremonie op het scherm van hun telefoon de wedstrijd moeten volgen, vermijd dus bijvoorbeeld de data van het EK-voetbal of de finale van de Champions League. 

Als laatste kun je nog rekening houden met bepaalde data die emotioneel een minder prettige lading hebben, zoals vrijdag de 13e, 9/11 of de sterfdag van bekende. Desalniettemin, het blijft JOUW dag en jij mag beslissen welke datum jou het beste lijkt. Als dit toevallig wel op een feestdag valt, then go for it!

 

Wat is dan wél een goede trouwdatum?

Wanneer je je bruiloft dan wél het beste kunt plannen kun je af laten hangen van meerdere zaken:

*Seizoen. Heb je een voorkeur voor de lente of de zomer, of toch meer de herfst of de winter? Ieder seizoen heeft zo zijn voordelen, zo is een bruiloft in de wintermaanden vaak wat goedkoper en natuurlijk heel knus. En bij een zomerbruiloft kun je tot diep in de nacht op je blote voeten buiten blijven dansen. Zodra je een seizoen hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar de beste maand binnen dit seizoen om je trouwdatum te kiezen. In principe kiezen de meeste mensen voor een bruiloft in juni of augustus, maar september is ook een hele populaire maand om te trouwen. Sidenote; je bent natuurlijk niet verplicht een populaire trouwdatum te kiezen. De perfecte trouwdatum bestaat niet, dus ga af op je eigen gevoel en dat van je partner.

 

*Locatie. Als je de ideale locatie voor je huwelijk al helemaal bedacht hebt, zou het best weleens zo kunnen zijn dat je uiteindelijke trouwdatum gaat afhangen van de beschikbaarheid van deze locatie. Zodra jij je perfecte trouwlocatie al in gedachten hebt, reserveer deze dan in ieder geval ruim van tevoren. Sommige populaire trouwlocaties zijn een jaar van tevoren al helemaal volgeboekt. Check ook WE DO I DO voor hulp bij het zoeken van een beschikbare trouwlocatie. Scheelt een hoop werk!

 

*Speciale datum Een trouwdatum kiezen kan ook heel symbolisch zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de dag waarop jullie elkaar ontmoet hebben, of de datum van jullie anniversary aanhouden. Zo blijft ie ook lekker makkelijk te onthouden. Houd er rekening mee dat jullie trouwdatum forever in jullie geheugen gegrift zal blijven, en dat jullie die waarschijnlijk jaar in jaar uit zullen gaan vieren als een super bijzondere dag.

 

*Dag van de week Je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen bij je bruiloft aanwezig kunnen zijn en dit kan meespelen in het afwegen van welke dag van de week je het beste je bruiloft kunt organiseren. Trouwen op zaterdag is vaak een stuk duurder, dus mocht je kosten willen besparen overweeg dan om te trouwen op zondag of donderdag. Je kunt ook een andere doordeweekse dag kiezen, als je weet dat dit geen probleem veroorzaakt voor jullie of jullie gasten natuurlijk.

  

*Trouwen in het buitenland Misschien hebben jullie wel al heel lang de locatie voor jullie huwelijk in gedachten. Bij een destination wedding is het natuurlijk handig om rekening te houden met de beste reistijd voor de locatie van je bruiloft. Bedenk samen hoe jullie en je gasten naar jullie huwelijk komen en waar ze kunnen verblijven. 

*Binnen of buiten? Een bruiloft in de openlucht is natuurlijk fantastisch, maar bij regen op je trouwdag zullen jij en je gasten hier minder blij mee zijn. Je kunt van tevoren bedenken of je je bruiloft graag binnen of buiten wil organiseren. Naar aanleiding hiervan is het makkelijker om het juiste seizoen te kiezen. In Nederland is het altijd handig om een slecht weer scenario aan te houden, je weet tegenwoordig niet altijd meer wat je kan verwachten met de climate change

 

*Niet te snel Bedenk hoe lang je verloofd wil zijn. Als je in mei ten huwelijk wordt gevraagd, en in juni wil trouwen wordt het heel erg last minute. Plan je huwelijksdatum ver vooruit zodat je de save the date kunt sturen, en je vervolgens ten volste kunt richten op alle andere zaken die bij het plannen van een bruiloft komen kijken. Een verlovingsperiode van een jaar is doodnormaal. 

 

Meer hulp nodig met het plannen van je bruiloft? Geen zorgen, we’ve got your back. Wedoido maakt het plannen van je bruiloft weer leuk én eerlijk.

wedoido gebruikt cookies Akkoord